marți, 31 mai 2016

Cum sa iubesti pe cei greu de iubit? (1)

(Studiu- ora surorilor )
Cei greu de iubit = opusul tau, cineva cu care nu esti deloc pe aceiasi lungime de unda.
In viata noastra exista persoane greu de iubit si dificile. Poate spunem ca ii iubim, dar uneori ne calca pe nervi, ne irita. Stim ca slefuirea poate fi foarte utila in finisarea unei mobile, unui lemn. Dar nu este prea placut cand iei o hartie de smirghel si o freci pe mana ta. Poate provoca rani, durere. Exista anumite persoane in viata noastra de tip smirghel : ne enerveaza, ne supara, ne scot din sarite. Poate ca intalnim astfel de persoane in fiecare zi la locul de munca. Poate ca traiesc sub acelasi acoperis sau poate merg la aceiasi biserica.
Tipuri de oameni:
-ruleta de masurat : iti transmit mesajul ca tu nu te poti ridica la nivelul asteptarilor lor. Te masoara si iti pun eticheta de om mai de jos.  
-ciocanul : le impune altora planurile lor si ii sileste sa se conformeze. Toata lumea umbla pe varfuri in prezenta unui ciocan, caci nu se stie cand va lovi. Acesti oameni sunt incapatanati si isi doresc sa faca totul cum vor ei.
-fierastraiele: taie pe altii in bucatati. Ranesc cu cuvintele si faptele. Stiu sa atace punctele slabe ale celorlalti
-polizoare:oamenii care asteapta sa porneasca si sa imprastie scantei. Unde sunt ei, exista cearta.  
-topoarele: negativisti, mereu bombane, spulbera sperantele si planurile altora.
-pasta de chit : dornici sa placa tuturor. Nu stii niciodata cine sunt sau ce cred cu adevarat.
Poate te gandesti deja la multe persoane greu de iubit si pe fiecare le-ai pus intr-o categorie. Dar tu in ce categorie te incadrezi pentru cei din jurul tau? Cat de des stai sa te gandesti cat de mult ii enervezi si tu pe ceilalti? Realitatea este ca suntem cu totii persoane de tip smirghel. Cu totii ii iritam uneori pe altii, iar acest lucru face parte din planul lui Dumnezeu pentru viata noastra. El ingaduie sa existe in viata ta oameni de acest fel, pentru ca sa faca din tine o unealta folositoare. Relatiile care ne irita sunt permise in viata noastra spre binele nostru pentru a netezi colturile zdrenturoase si a ne face mai asemanatori cu Isus.De multe ori ne-am rugat ca Dumnezeu sa schimbe o persoana pentru ca ne facea viata grea, dar de fapt Dumnezeu dorea ca noi sa ne schimbam.
Poate ca Dumnezeu a permis in viata ta un ciocan ca sa inveti sa fii mai puternic. Poate ca in urmatorii ani vei da de o persoana mult mai greu de iubit si atunci te va ajuta experienta trecuta. Urmatoarea data cand cineva te calca pe nervi, opreste-te si pune-i lui Dumnezeu cateva intrebari: - Ce incerci sa ma inveti? -Ce incerci sa construiesti la caracterul meu? -Ce doresti sa-mi dezvalui despre persoana respectiva? Poate ca in viata unor persoane vei fi singurul care ii poti arata iubirea. Dumnezeu doreste sa ii surprinzi cu dragostea Lui , intr-un fel in care numai tu o poti face.
Exemple din Biblie: -Iosif cu fratii sai. Le-a aratat iubirea cu toate ca ei i-au facut rau. Cum ar fi daca Dumnezeu si-ar limita dragostea Lui fata de tine, la atat cat ii iubesti tu pe cei din jurul tau? -Domnul Isus a aratat iubirea pentru toti cei greu de iubit. Batjocurile, vorbele urate le-a suportat fara a intoarce cu vreun rau. Si eu am fost greu de iubit. Faptele mele L-au intristat de atatea ori si El m-a iubit mai mult. A iubi dusmanul nu inseamna sa iubesti noroiul in care se afla perla, ci a iubi perla care se afla in noroi.

-va urma-
articole culese din cartea : Daca mai ai doar o luna de trait de Kerry & Chris Shook
si din arhiva personala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu