luni, 27 iunie 2016

Critici multe, dragoste putina...

Cuvinte spuse usor. Prea repede gandim in dreptul celuilalt. Facem calcule pentru altii in mare , iar pentru noi si virgula suntem in stare sa o punem. Judecam in comparatie cu ceea ce suntem noi. Suntem subiectivi. Uitam prea usor de durerea bandajului ce abia a fost desfacut de pe rana noastra. Si astfel suferinta aproapelui ni se pare o zgarietura. Mai adaugam o taietura langa rana. Greu ne punem "in pielea" celuilalt.
Cautam scuze si motive pentru noi , iar la altii aruncam cu pietre la prima greseala. Pacatele noastre prea putin ne mai dor. Ne plangem de toti, de cum a ajuns lumea si uitam de "mirosul greu" ce iese din inima noastra .Daca cuvintele nu ar fi existat , am fi ajuns ca din priviri sa spunem ce simtim. Si astfel stiam cine  ne era prieten  si cine dusman.
Am avea nota cea mai mare la multimea de critici si judecati  gasite pentru cei din jurul nostru. Foaia  de examen ar fi plina cu ce nu ne place si ceea ce ni se pare gresit la semenii nostri. Dar la capitolul dragoste , la ceea ce vedem frumos in oameni , ne-am pierde , chiar emotiona  cand sa scriem doua randuri.
Asa sunt eu. Asa esti tu . Si avem pretentia ca lumea sa fie altfel. Dorim sa fim intelesi cand trecem prin probleme si avem nevoie de sustinere.
Viata este mult prea scurta ca sa o traim  ca intr-un concurs de vanatori de greseli. Nu vei avea nici un premiu pentru cat de mult ai strans. Intr-o zi , la finalul vietii, te vei trezi ca ai strans gunoaie in inima ta. Vei observa cum te-a interesat ce fac altii si ai uitat de comoara ta.
Umple-ti inima cu dragoste si vei avea o viata frumoasa!

luni, 6 iunie 2016

Bunatatea - studiu ora surorilor (2)

De ce trebuie sa fim buni?
1. Bunatatea este porunca lui Dumnezeu - Galateni 6:10
2. Bunatatea trebuie sa caracterizeze orice crestin. - 1Timotei 5:10
3. Bunatatea este o binecuvantare pentru familia noastra. Cineva a spus: „Casa este locul unde stomacurile noastre primesc 3 mese pe zi si inimile noastre primesc o mie .”
4. Bunatatea este o binecuvantare pentru casa noastra . Ferice de casa unde stapaneste bunatatea.
5. Bunatatea ii aduce glorie lui Dumnezeu. Cum ne comportam este ca o reclama - buna sau rea, pentru sau impotriva - Evangheliei lui Isus Hristos.

„Doamne , fa ca sa pot mai degraba
Sa mangai decat sa fiu mangaiat,
Sa inteleg decat sa fiu inteles,
Sa iubesc decat sa fiu iubit.”  Francisc de Assisi

Iti vin in minte „lucruri marunte” facute de alte femei pentru tine , care au avut un impact deosebit asupra ta?

Exemplu: gospodina Marta este o ilustrare graitoare a felului cum un lucru bun poate scapa de sub control. O vedem plangandu-se , invinovantind, acuzand si iesindu-si din fire. Marta- bucatareasa-cea-buna a devenit Marta-cea-buna-de-gura.
Cand muncim pentru indeplinirea indatoririlor, sarcinilor sau a unui scop in casa noastra, trebuie sa ne asiguram ca nu neglijam bunatatea.

1.Pregateste-ti inima pentru bunatate!
Petrece timp sa citesti din Cuvantul lui Dumnezeu. Citind, sufletul tau se va trezi fata de tot ce e bun si sfant.

2.Roaga-te pentru bunatate!
„Trec prin lumea aceasta o singura data. Ajuta-ma , asadar, sa fac acum orice fapta buna pe care o pot face. Nu vreau sa aman ori sa neglijez nimic,  dat fiind ca nu voi mai trece pe calea aceast niciodata.”

3.Planifica sa faci fapte bune! (o vizita, o prajitura pentru cineva, o vorba buna, etc)
Toate suntem ocupate, dar sa ne ajute Dumnezeu sa nu fim niciodata prea ocupate pentru bunatate.
Femeia buna raspandeste in jurul ei ceea ce este bun si benefic. Asemenea farmacistului care distribuie medicamente care au puterea de a vindeca, tot asa si noi trebuie sa planificam distribuirea unor medicamente care sunt binefacatoare pentru viata altora.

4.Studiaza viata lui Isus, viata femeilor din Biblie!

5.Dezbraca tot ce nu este o manifestare a bunatatii : invidia, gelozia, egoismul, rautatea ! ( Coloseni 3:5-9)
Sa nu fim ca femeia din Proverbe 19, care a raspandit in jurul ei otrava, ale carei cai si cuvinte erau ca un picur continuu si suparator al apei.
„Picura” faptele tale bunatate? Il onoreaza ele pe Dumnezeu? Sau va trebui sa renunti la unele din ele?

5. Imbraca o inima plina de bunatate!
Du-te in fiecare dimineata la sifonierul lui Dumnezeu , alege hainele evlaviei prin puterea Duhului.

A face bine nu este niciodata suficient. Trebuie ca inimile noastre sa apartina lui Dumnezeu. Si fiecare fapta sa fie marcata de prezenta Lui. Drept raspuns, vor aduce slava nu noua, ci Tatalui nostru care este in ceruri,-Matei 5:16

articole culese din cartea „Inalta chemare a femeii.” Elizabeth George

Bunatatea- studiu ora surorilor (1)

Bunatatea si blandetea sunt o reflectare a caracterului divin al lui Dumnezeu. Isus „umbla din loc in loc, facea bine ”. 
 „Impactul unei vieti caracterizate de bunatate va fi extraordinar atunci cand tu si eu facem pur si simplu tot binele pe care il putem face, prin orice mijloc putem, in toate felurile in care putem , in toate locurile unde putem, in orice vreme putem si tuturor oamenilor carora putem, atata vreme cat putem.” John Wesley

Cine trebuie sa fie bun?
Toti crestinii sunt chemati sa fie buni si sa indeplineasca  fapte buna - Efeseni 2:10, Tit 3:1
De asemenea fiecare crestin este chemat sa umble in Duhul si sa manifeste roada bunatatii pe care o produce Duhul in omul credincios.
Ca si femei suntem chemate sa aplicam legea bunatatii si a blandetii.
Exemplu : Dorca - Fapte 9: 36 . Pe acea vreme, totul era facut de mana, deci este foarte posibil ca realizarea fiecarei haine sa fi durat mai multe luni. Viata Dorcai intareste urmatorul gand:
„ Valoarea binelui pe care il facem se masoara nu dupa cat ne-a costat pe noi, ci dupa binele pe care il face destinatarului sau. ”

Ce inseamna sa fii bun?
Sa fii amabil , respectuos, intelegator, sa fii impaciuitor si sensibil la nevoile altora.
In Proverbe 31: 12 se spune despre sotii: „Ea ii face (sotului ei) bine, si nu rau in toate zilele vietii sale.” .
Bunatatea= absenta raului si a egoismului si prezenta unei inimi dornice sa imbunatateasca viata altora.
„A fi bun inseamna a fi asemanator cu Isus.”

Unde trebuie sa se manifeste bunatatea?
„Unde exista un om , acolo exista si un prilej ca sa fii bun.”
„Bunatatea este dragostea care face lucruri marunte, care abia merita sa fie facute, dar care inseamna foarte mult pentru destinatarii lor. Bunatatea da o mana de ajutor, atunci cand celalalt este impovarat. Spune un cuvant de inseninare atunci cand inima celuilalt este descurajata, ofera un pahar cu apa rece atunci cand cineva este insetat.”
Ce vedem in jur? O lume cruda si oameni cruzi, facand lucruri crude. Noi putem influenta lumea. Nu iesind in societate si nu prin marsuri si proteste despre cum sa fim mai buni. Ci putem sa incepem de acasa , cu familia noastra. Spunand un cuvant bun vecinilor si facand lucruri marunte. Slujindu-ne unii pe altii in biserica prin tot felul de fapte bune.
-va urma-